Παραδοσιακές μαρμελάδες Νάξου, για μη παραδοσιακούς, απολαυστικούς συνδυασμούς με γλυκά και αλμυρά πιάτα.
η οικοτεχνία μελίμηλον
η οικοτεχνία μελίμηλον

Η Οικοτεχνία μας

“Μελίμηλον Nάξου”

Μας έλειψε η απλότητα. Σε αυτά που ζούμε, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις «μικρές χαρές», στα ερεθίσματα που αφυπνίζουν τις αισθήσεις μας. Αυτήν αναπολήσαμε. Σε παιδικές αναμνήσεις, στην καθημερινότητα και τη σοφία των γηραιότερων, στην ισορροπία της φύσης.

Επιστρέψαμε νοερά στις ξέγνοιαστες μέρες στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Εκτιμήσαμε τη γλυκιά ανταμοιβή που κρυβόταν στα καλά φυλαγμένα βάζα με τις μαρμελάδες της. Εμπνευστήκαμε από την αρχαία Ελλάδα, όπου έχει τις ρίζες του η πρώτη μαρμελάδα στον κόσμο, το «μελίμηλον*». Εμπιστευτήκαμε τη φύση και τους καρπούς της.

Και κάπως έτσι φτιάξαμε το «Mελίμηλον Nάξου». Ένα χώρο που θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε τις αναπολήσεις μας και να διοχετεύσουμε την αγάπη μας για γεύσεις μεστές από χρώματα, αρώματα και παράδοση…

Σας καλωσορίζουμε & σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε τις γευστικές μαρμελάδες, γλυκά και λικέρ που δημιουργήσαμε στην οικοτεχνία μας, σε απολαυστικούς συνδυασμούς με παραδοσιακά αξιώτικα προϊόντα, ελπίζοντας ότι θα θυμίζουν κάτι από το φίλεμα της γιαγιάς…

 

Ήξερες ότι…
Μελίμηλον = Μέλι  + μήλον = η μαρμελάδα στην αρχαία Ελλάδα

Τις ρίζες της μαρμελάδας μπορεί να βρει κανείς στην Αρχαία Ελλάδα, όπου ήταν γνωστή ως “μελίμηλον”: από το “μέλι” (ως ουσία γλύκανσης και συντήρησης) και το “μήλον” (ο όρος “μήλον” στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε όλα τα φρούτα).

Οι πρώτες μαρμελάδες παρασκευάζονταν βράζοντας μέλι και κυδώνι, έτσι ώστε να διατηρούνται για περισσότερο χρόνο. Η συνταγή τους υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίου και καθιερώθηκε ως “melimelum”. Κατά το 10ο αιώνα, οι Πορτογάλοι αντικαθιστούν το μέλι με τη ζάχαρα και παρασκευάζουν τη marmelada από το “marmelo”, το κυδώνι στα πορτογαλικά. Έτσι, η μαρμελάδα αποκτά τη σημερινή της μορφή. Γρήγορα, γίνεται διάσημη στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Το 18ο αιώνα το “Πορτοκάλι Σεβίλης” αντικατέστησε το κυδώνι και έγινε συνώνυμο της μαρμελάδας. Με την πάροδο του χρόνου, η συνταγή δοκιμάστηκε και με άλλα φρούτα, ανάλογα με την παραγωγή που είχε η κάθε χώρα. Σήμερα, οι μαρμελάδες παρασκευάζονται σε μία μεγάλη ποικιλία φρούτων και γεύσεων και έχουν μία θέση στο τραπέζι και τις προτιμήσεις μας.